Mengapa Ibu Mengandung Perlu Elak Guna Retinol?

Mengapa Ibu Mengandung Perlu Elak Guna Retinol?

Wanita hamil dinasihatkan untuk mengelak daripada menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi retinol atau bentuk vitamin A lain, seperti retinoid, asid retinoik, dan tretinoin. Ini kerana dos vitamin A yang tinggi telah dikaitkan dengan kecacatan kelahiran dan kesan buruk kehamilan yang lain.

Retinol ialah antioksidan yang kuat dan suatu bentuk vitamin A yang biasa digunakan dalam produk penjagaan kulit untuk mengurangkan penampilan garis-garis halus, kedutan dan tanda-tanda penuaan yang lain. Walau bagaimanapun, apabila diambil dalam dos yang besar atau digunakan secara topikal dalam kepekatan tinggi, retinol boleh merentasi plasenta dan terkumpul dalam janin yang sedang berkembang, yang boleh meningkatkan risiko kecacatan kelahiran, terutamanya pada trimester pertama kehamilan.

Walaupun risiko kecacatan kelahiran yang berkaitan dengan penggunaan topikal retinol dalam produk penjagaan kulit tidak difahami sepenuhnya, secara amnya wanita hamil disyorkan untuk mengelak daripada menggunakan produk yang mengandungi retinol atau bentuk vitamin A lain untuk mengurangkan sebarang potensi risiko kepada janin yang sedang berkembang. Jika anda hamil dan mengambil berat tentang keselamatan mana-mana produk penjagaan kulit, sebaiknya berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda sebelum menggunakan.